FC ST PAULI

DE ENIGE MOGELIJKHEID 

uit Bundesliga.com

St. Pauli: de cultclub van het Duitse voetbal uitgelegd


"FC St. Pauli is een manier van leven." Degenen die de Hamburg-outfit kennen, zullen het ongetwijfeld eens zijn met de zelfbenoemde beschrijving van de club, maar wat heeft een Bundesliga 2-kant zonder grote titels op zijn naam en slechts acht seizoenen in de Bundesliga precies in staat gesteld om een ​​loyale schare fans over de hele wereld op te bouwen?

Oorsprong

Sta bundesliga.com toe om uit te leggen...

Hoewel de volledige naam van de club, Fußball Club St. Pauli von 1910 eV, anders doet vermoeden, werd het eigenlijk drie jaar eerder opgericht, ook al werd de voetbalafdeling pas in 1910 geïntegreerd in de georganiseerde competitie.

Die Kiezkicker , zo genoemd vanwege de plaatselijk genoemde wijk Kiez in Hamburg waarin ze zijn gevestigd, speelde een aantal jaren in de regionale competities, maar mocht in 1963 niet deelnemen aan het eerste Bundesliga-seizoen, omdat de Duitse voetbalbond alleen één team van elke stad toestond ​​om deel te nemen. Lokale rivalen Hamburg kregen de plaats.

Een cultsensatie

Maar uiteindelijk bereikten ze de wereld van het professionele voetbal in 1974 en wonnen ze zelfs promotie naar de Bundesliga in 1977. Helaas - en zoals het geval is geweest bij verschillende van hun Bundesliga avonturen - degradeerde FC St. Pauli opnieuw.

Sindsdien bewogen ze tussen verschillende divisies, ze speelden nog zeven seizoenen in de Bundesliga – met hun beste finish ooit als 10e in 1988/89 – ook zakte ze zelfs af naar de regionale competities. Hun laatste optreden op het hoogste niveau was in seizoen 2010 /11.

Tot nu toe zo onaantrekkelijk, toch? Misschien, maar pas in het midden van de jaren tachtig begon de kenmerkende 'cult'-uitstraling van de club echt te schijnen. In deze periode begon een groep die bekend staat als het 'Black Block' zich te verzamelen op de tribunes achter de dugouts van het Millerntor Stadium. Het steeds groter wordende publiek trok zowaar uit alternatieve subculturen en de club kreeg al snel een reputatie als het voetbalhuis voor mensen zonder een thuis in het voetbal.

Symbolen en waarden

In tegenstelling tot de opkomst van gewelddadig hooliganisme in andere delen van Europa, concentreerde deze bloeiende fanscene zich op sociale kwesties en politiek activisme. Met hun thuiswedstrijden die plaatsvonden in de buurt van de beroemde Reeperbahn in Hamburg, werd St. Pauli een magneet voor Boheemse bewoners van de rosse buurt van de Hanzestad uit alle lagen van de bevolking. Het voetbal op het veld was niet per se het beste, maar de sfeer op de tribunes was elektrisch.

Hun anti-establishment sentiment werd voor iedereen duidelijk nadat piratenvlag met schedel-en-kruisbeenderen hun bepalende symbool werden. Op gepaste wijze was het de man die bekend staat als "Doc Mabuse" die voor het eerst de vlag naar het stadion bracht. Destijds woonde hij in een nomadische commune met 40 andere krakers die zich ook als punkers identificeerden. Een dergelijke combinatie was een normaal verschijnsel bij de Millerntor en bevorderde natuurlijk empathie met de armen en onderdrukten.

Clubmanagers erkenden aanvankelijk het marketingpotentieel van het symbool niet, waardoor sommige supporters in 1989 een onafhankelijke fanshop konden openen die meteen een hit werd. Enkele jaren later viel eindelijk het kwartje op bestuursniveau en kocht St. Pauli de licentie van het symbool ronduit. Het is nu een onmiskenbaar onderdeel van de identiteit van de club, net zo belangrijk als het wapen.

Het Millerntor Stadium, een feest met een veld

Zo krachtig als symbolen kunnen zijn, bij St. Pauli gaat het dieper. De ideeën die de piratenvlag vertegenwoordigen, worden ook uiteengezet in de missie van de club. In 2009 werden ze de eerste club in Duitsland die een reeks leidende principes aannam door een resolutie aan te nemen tijdens de AVA van de club.

Deze waarden omvatten maatschappelijke verantwoordelijkheid en het behartigen van de belangen van leden, medewerkers, supporters en vrijwilligers buiten de sport; tolerantie en respect en sociale verantwoordelijkheid. De club is regelmatig betrokken bij solidariteitsacties met uiteenlopende doelen.

De alternatieve aantrekkingskracht van de club is niet beperkt tot het politieke domein. St. Pauli heeft het tot hun missie gemaakt om het feest in de Millerntor waar mogelijk op 11 te zetten. Elke keer dat ze een doelpunt maken, doen fans mee met een hartelijk "woo hoo!" op het ritme van Blur's "Song 2", de iconische titelmelodie van FIFA 98. Vorig jaar beloonde de sponsor van de club fans voor hun loyaliteit door gratis bier weg te geven nadat de Kiezkickers met succes de degradatie hadden vermeden.

Wil je ze zien?

Het is dan ook geen wonder dat hun terrein met 29.500 capaciteit bijna altijd vol is. Ongeveer de helft van die plaatsen wordt ingenomen door seizoenkaarthouders en de wachtlijst om er een te worden loopt naar verluidt in de duizenden. Deze cijfers komen goed overeen met de lidmaatschapsstatistieken van de club, aangezien St. Pauli vanaf 2018 25.600 officiële clubleden telt.

Amerikaanse voetbalfans kregen in 2010 de eerste kans om de St. Pauli-ervaring van dichtbij mee te maken. Het Hamburgse team toerde door de VS met twee wedstrijden op de kalender tegen Detroit City FC (19 mei) en het reserveteam van Portland Timbers (22 mei).

Als je ze liever in hun natuurlijke omgeving ziet, kun je gemakkelijk hun officiële fanshop en hun stadion vinden, allemaal in de buurt van de beroemde Reeperbahn van Hamburg, de rosse buurt die elk jaar duizenden nieuwsgierige toeristen trekt.

Om St. Pauli in de Bundesliga 2 te zien spelen, moet je misschien wat vroeg plannen, aangezien hun gemiddelde bezoekersaantallen elk seizoen dicht bij hun capaciteit liggen. Hun fans staan ​​echter bekend om hun solidariteit en een vriendelijke vraag kan ervoor zorgen dat je wordt uitgenodigd voor het populairste feest in het Duitse voetbal.

Zo hoort u het ook van een ander : Bundesliga.com